Starostlivosť o zveri a choroby zveri

06.11.2013 14:32

Kategória otázok: M3: Starostlivosť o zveri a choroby zveri

V dokumente vidíme otázky so správnymi odpoveďami.

 

1.                  Ktorá zverina z hľadiska spôsobu usmrtenia je vždy vylúčená z výživy ľudí ?

·                     zver usmrtená dopravným prostriedkom alebo iným zvieraťom

 

2.                  Aká rana z hľadiska získania zveriny ako kvalitnej a bezpečnej potraviny je najvhodnejšia?

·                     rana, ktorá zviera usmrtí čo najrýchlejšie, spôsob usmrtenia má za následok čo najmenšiu devastáciu cenných častí tela, dôjde aspoň k čiastočnému vykrveniu a zviera je vystavené čo najmenšiemu stresu

 

3.                  Možno zver podľa platnej legislatívy použiť ako živú návnadu?

·                     nemožno

 

4.                  Štvanie, cvičenie a skúšanie zvieraťa na inom zvierati sa považuje podľa zákona 39/2007 o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov za priestupok . Považuje sa za priestupok aj takýmto spôsobom vykonávaný výcvik poľovného upotrebiteľného psa ?

·                     nepovažuje

 

5.                  Čo je primeraný dôvod na usmrtenie zvieraťa?

·                     ulovenie zvieraťa povoleným spôsobom

 

6.                  Má vplyv na kvalitu a pripadnú zdravotnú neškodnosť zveriny ulovenie zveri ranou na brušnú dutinu a neskoré dohľadanie?

·                     zvyčajne áno, pretože dôjde k znečisteniu tráviacim obsahom s pomnožením mikroorganizmov a tiež k zapareniu zveriny z dôvodu neskorého vyrhnutia

 

7.                  Ako je definovaná strelná rana na komoru?

·                     je zásah do oblasti, kde sú uložené vitálne orgány, čo je oblasť hrudníka s uloženým srdcom a pľúcami, oddelená bránicou od brušnej dutiny. Tvorí ju pomyselná zvislá čiara po prednej končatine tesne pod stredom tela.

 

8.                  Aké platia zásady pri približovaní a preprave ulovenej zveri?

·                     zabrániť kontaminácii zveriny z vonkajšieho prostredia (znečistenie materiálom obsahujúcim mikroorganizmy, resp. chemické látky), zabrániť zníženiu kvality zveriny fyzikálnymi a mechanickými vplyvmi (teplotou, tlakom, nárazmi, cudzími predmetmi), zabezpečiť čo najrýchlejšiu prepravu do zberného strediska

 

9.                  Čo rozumiete pod pojmom vyvrhnutie ulovenej zveri?

·                     vyvrhovanie zveri je odstránenie vnútorných orgánov zveri od jazyka až po ritný otvor vcelku

 

10.              V akom časovom intervale treba ulovenú raticovú zver vyvrhnúť?

·                     čo najskôr, najlepšie na mieste ulovenia

 

11.              Aké platia zásady pri vyvrhovaní ulovenej zveri?

·                     pri vykonávaní rezov a vyberaní vnútorných orgánov platí zásada „čistá ruka“ drží nôž a vyberá vnútorné orgány (pri znečistení sa musí ruka umyť ak sa použije rukavica, treba rukavicu vymeniť), „nečistá ruka“ drží kožu (nesmie sa dotknúť mäsa a vnútorných orgánov). Rukávy musia byť vyhrnuté a hodinky a ozdoby ruky zložené.

 

12.              Čo rozumiete pod pojmom malý vývrh?

·                     odstránenie orgánov dutiny brušnej

 

13.              Základné živiny v krmivách delíme do 3 skupín:

·                     bielkoviny, sacharidy, tuky

 

14.              Diviak lesný ma nasledovný typ žalúdka:

·                     jednoduchý

 

15.              Jeleň lesný má nasledovný typ žalúdka:

·                     zložitý

 

16.              Srnec lesný je z hľadiska potravnej ekológie zaraďovaný do skupiny:

·                     ohryzovače

 

17.              Jeleň lesný je z hľadiska potravnej ekológie zaraďovaný do skupiny:

·                     prechodný typ medzi ohryzovačmi a spásačmi

 

18.              Muflón lesný je z hľadiska potravnej ekológie zaraďovaný do skupiny:

·                     spásače

 

19.              Lúčne seno zaraďujeme medzi krmivá:

·                     objemové

 

20.              Trávnu siláž (senáž) zaraďujeme medzi krmivá:

·                     objemové

 

21.              Šrotované obilie zaraďujeme medzi krmivá:

·                     jadrové

 

22.              Ovos zaraďujeme medzi krmivá:

·                     jadrové

 

23.              Cukrovú repu zaraďujeme medzi krmivá:

·                     dužinaté

 

24.              Kŕmnu repu zaraďujeme medzi krmivá:

·                     dužinaté

 

25.              Aké množstvo zelenej hmoty (čerstvej pastvy) prijme srna v čase dojčenia denne ?

·                     4,0 – 6,0 kg

 

26.              Aké množstvo suchého krmiva (seno, kŕmna zmes) prijme srna v zime ?

·                     0,5 -1,0 kg

 

27.              Aké množstvo suchého krmiva (seno, kŕmna zmes) prijme jelenica v zime ?

·                     2,0 – 3,0 kg

 

28.              Aké množstvo zelenej hmoty (čerstvej pastvy) prijme jelenica v čase dojčenia denne ?

·                     14-16 kg

 

29.              Koľko litrov vody potrebuje denne prijať srna v čase dojčenia?

·                     2,5-3 l

 

30.              Koľko litrov vody potrebuje denne prijať srna v zime?

·                     0,5-1,5 l

 

31.              Koľko litrov vody potrebuje jelenica denne prijať v čase dojčenia ?

·                     14-16 l

 

32.              Koľko litrov vody potrebuje prijať denne jelenica v zime?

·                     6-8 l

 

33.              Kedy je vhodnejšie ulovenú zver približovať a prepravovať nevyvrhnutú a vývrh vykonať neskôr?

·                     ak pri približovaní vyvrhnutej zveri môže dôjsť k znečisteniu obnažených častí masa z vonkajšieho prostredia (nepriaznivý terén), alebo na vyvrhovanie sú menej vhodné podmienky (nedostatok svetla, vody, prípadne absencia pomocníka) vykonáme vývrh na mieste s vhodnejšími podmienkami a ak preprava nevyvrhnutej zveri nebude trvať viac ako 45 minút

 

34.              Čo rozumiete po pojmom „malý vývrh“ a kedy je jeho použitie vhodnejšie ako vykonanie úplného vývrhu?

·                     je to odstránenie len orgánov dutiny brušnej, bez otvorenia hrudného koša, bez prerezania zámky. Otvorenie dutiny hrudnej, vybratie orgánov dutiny hrudnej a vykonanie ostatných rezov sa vykoná neskôr. Vhodnejšie je ho použiť, ak je približovanie ulovenej zveri na miesto nakládky do dopravného prostriedku zložité a hrozí znečistenie obnažených častí mäsa, alebo nebolo možné z časových dôvodov vykonať úplný vývrh

 

35.              Čo urobíte ak pri vyvrhovaní narežete hnisavé ložisko?

·                     okamžite umyjeme znečistené nástroje a ruky, respektíve vymeníme znečistené rukavice, následne znečistenú svalovinu a samotné ložisko odstránime orezaním dostatočne hlboko

 

36.              Ako vyvrhujeme (vypitveme) malú srstnatú zver?

·                     rozrežeme kožu na bruchu od hrudnej kosti až po konečník, bez rozrezania hrudnej kosti, rozrežeme zámku a uvoľníme konečník, prerežeme bránicu a vyberieme srdce, pľúca, pečeň, slezinu, obličky a tráviaci aparát ťahom rukou

 

37.              Ako vyvrhujeme raticovú zver?

·                     na spodnej čeľusti v pozdĺžnej strednej línii sa nareže koža, rez je vhodné viesť až po ritný otvor v koži a podkoží, oddelí sa penis a semenníky vrátane rujnej škvrny, odstráni sa mliečna žľaza, ak obsahuje mlieko, otvorí sa zámka (panvová spona) nožíkom (u mladých zvierat), pílkou (u starších), obreže sa ritný otvor a konečník, uvoľní sa močový mechúr a močová rúra, dokončí sa uvoľnenie konečníka, otvorí sa dutina brušná a hrudná (nožom, kliešťami, pílkou), uvoľnení sa bránica, vyberú sa vnútorné orgány: - u menších – srnčia (jedným ťahom), uchopením za jazyk, pažerák a tracheu – ťahom vybrať, odstránenia sa črevá, konečník a močový mechúr, - u väčších kusov je možné vyberať vnútorné orgány postupne rozdelene podľa telových dutín, je však potrebné podviazať pažerák pred jeho prerezaním - znečistené orgány sa vyberajú zvyčajne ako posledné tak, aby nedošlo k znečisteniu ostatných častí, celý vývrh sa položí na podložku na posúdenie odstráni sa žlčník

 

38.              Ako vyvrhujeme (vypitveme) malú pernatú zver?

·                     pri vypitvaní sa rez vedie od kloaky k hrudnej kosti ,uvoľní sa kloaka, krátkym rezom odstránime hrvoľ na krku, ťahom rukou sa vyberú vnútorné orgány z telovej dutiny

 

39.              Je vhodné pri odstraňovaní vnútorných orgánov u malej pernatej zveri používať vyháčkovanie?

·                     vyháčkovanie pernatej zveri (vybratie orgánov telovej dutiny pomocou háčika cez kloaku ) je z dôvodu kontaminácie telovej dutiny črevným obsahom nevhodné

 

40.              Je vhodné pri malej srstnatej zveri po ulovení vytláčať močový mechúr?

·                     vytláčanie močového mechúra pri malej srstnatej zveri je nevhodné z dôvodu , že pri zásahu dutiny brušnej brokmi dochádza k porušeniu črevnej steny a následným vytláčaním močového mechúra aj k vytláčaniu črevného obsahu do dutiny brušnej a kontaminácii brušnej svaloviny mikroorganizmami

 

41.              V akom časovom intervale je potrebné vyvrhnúť (vypitvať) malú zver?

·                     aj keď tradične sa malá zver pri možnosti skladovania v chladiarni vyvrhovala až po niekoľkých dňoch, podľa posledných výskumov je vyvrhnutie najlepšie vykonať čo najskôr po ulovení

 

42.              Čo si všímame na zveri pred ulovením?

·                     poľovník by mal pri svojom pozorovaní zveri zhodnotiť celkový dojem, akým na neho zver pôsobí, vychádzajúc zo znakov: ostražitosť zveri, súmernosť tela a výživný stav, držanie tela, chôdza, pohyb svalstva, koža, srsť, perie, telesné otvory, oči, hlasové prejavy, prítomnosť v prirodzenom biotope, pozornosť voči okoliu a frekvenciu kontroly okolia, pozornosť voči iným zvieratám a chovanie sa v čriede (kŕdli), únikovú vzdialenosť

 

43.              Aký má byť prepravný priestor použitého dopravného prostriedku na zverinu?

·                     prepravný priestor použitého dopravného prostriedku musí byť vetraný, ľahko čistiteľný a po preprave zveriny vždy vyčistený a vydezinfikovaný, ulovená zver sa musí nakladať, prepravovať a vykladať z dopravného prostriedku tak, aby, nedošlo k zhoršovaniu jej organoleptických vlastností alebo iných ukazovateľov hygienickej bezchybnosti a nemohlo dôjsť ku kontaminácii chemickými alebo inými zdraviu škodlivými látkami

 

44.              Aké by mal mať poľovník vybavenie na vyvrhovanie zveri?

·                     také aby mohol poľovník vykonať vyvrhovanie v čo možno najlepších podmienkach a hygienickým spôsobom: - dostatočne výkonná baterka - čistiteľný nôž - čistiteľná kostná pílka, uvoľňovacie kliešte - nepriepustná podložka - mäsové háčiky - sieťka proti hmyzu - jednorazové nepriepustné rukavice, zástera - plastová prepravka na zverinu - nepriepustná plastová podložka - plastové vrecká rôznej veľkosti, prípadne vzorkovnice - pitná voda (napr. v plastovej fľaši)

 

45.              Čo rozumiete pod pojmom odvetrávacie rezy a kedy ich vykonávame?

·                     sú to rezy ktoré vykonávame u silnejších kusov proti zapareniu, za účelom rýchlejšieho vychladnutia a odvetrania svaloviny v oblasti podpažia - pozdĺžny rez 5-10 cm, ktorým sa prereže koža a cez tento otvor oddelí svalovina lopatky od rebier. U diviačej zveri aj rez v oblasti šije od medzilopatkového priestoru po prvý krčný stavec, pozdĺž tŕňových výbežkov chrbtice. Ak je však vonkajšia teplota dostatočne nízka a ulovený kus vo vise, hrudný kôš dobre otvorený a vetraný, neodporúča sa vykonávať tieto rezy do svaloviny z dôvodu možnej kontaminácie

 

46.              Možno oddeliť hlavu a ratice u diviačej zveri pred výsledkom vyšetrenia na trichinely?

·                     hlava a ratice musia vždy sprevádzať telo až do výsledku vyšetrenia, oddeliť sa môže len trofej za štvrtým premolárom

 

47.              Ktoré orgány alebo ich časti tvoria vzorku na KMO?

·                     mandle, slezina, krvná zrazenina, časť obličky

 

48.              Ktoré druhy zveri musia byť vyšetrené na trichinely pred uvedením na trh /okrem použitia zveriny vo vlastnej domácnosti/?

·                     medveď, diviak

 

49.              Vzorky pre vyšetrenie na trichinely sa odoberajú u diviaka z:

·                     predlaktia, jazyka a bráničných pilierov

 

50.              Uskladnenie ulovenej zveri do doby premiestnenia do zberne zveriny sa vykonáva:

·                     čo najkratšie v čistej, chladnej, dobre vetrateľnej miestnosti bez prístupu nepovolaných osôb, hmyzu a zvierat

 

51.              Ak osoba, ktorá manipuluje s ulovenou zverou, má príznaky infekčného ochorenia (zvýšená teplota, hnačka) vykoná jej ošetrenie:

·                     nesmie manipulovať so zverinou

 

52.              Prudké zdvihnutie hlavy a zmeravenie (v takomto postoji) u jelenej zveri je:

·                     prejav ostražitosti

 

53.              Odpichovaným dupavým krokom srnčia zver :

·                     overuje reakciu neznámych objektov a upozorňuje ostatné jedince v čriede

 

54.              Čo urobíte, ak v čase ochrany zistíte v poľovnom revíri chorú alebo poranenú zver?

·                     prostredníctvom štatutára revíru požiadame príslušný úrad na úseku štátnej správy v oblasti poľovníctva resp. ochrany prírody o povolenie lovu takejto zveri a zabezpečím po jej ulovení veterinárne vyšetrenie

 

55.              Komu oznámite neobvyklé správanie sa zveri pred ulovením?

·                     vyškolenej osobe ,ktorá vykoná vyšetrenie po ulovení

 

56.              Čo rozumiete pod pojmom zrenie mäsa ?

·                     je to prirodzená fermentácia bielkovín počas 5-7 dní pri chladiarenskej teplote, s odbúraním kyseliny mliečnej vo svalovine, čím mäso získava krehkosť, a výrazne sa zvyšujú jeho senzorické vlastnosti (chuť, vôňa, údržnosť)

 

57.              Je vhodné aby ihneď po ulovení bola zver stiahnutá z kože a zverina zamrazená?

·                     nie je to vhodné, pretože neprebehne proces zrenia masa , čím sa nedosiahnu požadované chuťove, pachové a štrukturálne vlastnosti mäsa

 

58.              Aké senzorické odchýlky vykazuje zaparená zverina?

·                     je charakteristická sladko-kyslým zápachom, s vysokým obsahom kysličníka uhličitého, svalovina je krehká, bledá ako po uvarení

 

59.              Čo tvorí obsah brušnej dutiny u zdravej zveri, okrem vnútorných orgánov?

·                     malé množstvo čírej bezfarebnej tekutiny

 

60.              Čo urobíte ak zistíte pri vyvrhovaní silné prekrvenie čriev, riedky obsah v črevách a znečistenie ritného otvoru výkalmi?

·                     ulovenú zver uložím na bezpečné miesto so všetkými orgánmi a privolám veterinárneho lekára, ktorý rozhodne o ďalšom naložení so zverinou

 

61.              Čo urobíte pri silnom znečistení brušnej dutiny obsahom tráviaceho aparátu?

·                     znečistenú časť vysuším čistou jednorazovou utierkou a následne orezaním odstránim znečistenú časť

 

62.              Čo si všímate pri vonkajšej prehliadke ulovenej zveri?

·                     posúdim povrch celého tela (osrstenie, operenie, znečistenie, prítomnosť ektoparazitov) a telesných otvorov vrátane výživového stavu

 

63.              Pri vyvrhovaní ulovenej zveri dbáme:

·                     na dodržiavanie hygienických zásad

 

64.              Čo rozumiete pod pojmom vlastná spotreba vo vzťahu k ulovenej zveri?

·                     prvovýrobu potravín (lov zveri) na súkromné domáce použitie a súkromnú domácu spotrebu v domácnosti poľovníka, ktorý sa zúčastnil poľovačky, má znalosť o tom ako sa ulovená zver správala pred ulovením a zúčastnil sa vyvrhovania a delenia zveriny

 

65.              Čo rozumiete pod pojmom umiestnenie zveriny na trh?

·                     „umiestnenie na trhu“ znamená skladovanie, uchovávanie zveriny na účely predaja, vrátane ponúkania na predaj alebo akúkoľvek inú formu prevodu, či už bezplatnú alebo nie, predaj, distribúciu a iné formy prevodu samy o sebe

 

66.              Čo rozumiete pod pojmom vysledovateľnosť zveriny ako potraviny?

·                     „vysledovateľnosť zveriny“ znamená schopnosť nájsť a sledovať zverinu ako potravinu vo všetkých etapách výroby, spracúvania a distribúcie

 

67.              Ako je zabezpečená vysledovateľnosť zveriny ako potraviny umiestňovanej na trh v SR?

·                     značkou na označenie usmrtenej raticovej zveri alebo veľkej šelmy a lístkom o pôvode raticovej zveri a veľkej šelmy, u malej zveri dodacím listom

 

68.              Dokedy musí byť zabezpečená spolunáležitosť medzi telom a vnútornými orgánmi?

·                     do ukončenia vyšetrenia ktorého úlohou je zistiť akékoľvek odchýlky, ktoré neboli spôsobené poľovačkou, musí byť zachovaná korelácia, spolunáležitosť, totožnosť a identifikácia tela s vnútornými orgánmi

 

69.              Kto musí vyšetriť zverinu uvádzanú na trh ako malé množstvá potravín?

·                     osoba vyškolená na túto činnosť podľa NARIADENIA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 853/2004 z 29. apríla 2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu

 

70.              Musí mať užívateľ poľovného revíru evidenciu o naložení so zverinou?

·                     áno, všetkej ulovenej zveri za účelom vysledovateľnosti zveriny

 

71.              Čo musí sprevádzať ulovenú zverinu uvádzanú na trh?

·                     značka na označenie usmrtenej raticovej zveri alebo veľkej šelmy a lístok o pôvode raticovej zveri a veľkej šelmy a u malej zveri dodací list, prehlásenie vyškolenej osoby že pri prehliadke neboli zistené žiadne abnormálne príznaky alebo podozrenie z kontaminácie zo životného prostredia

 

72.              Kedy musí byť užívateľ poľovného revíru registrovaný na príslušnej regionálnej a veterinárnej správe ako prvovýrobca potravín?

·                     ak umiestňuje zverinu na trh (predaj, vrátane ponúkania na predaj alebo akúkoľvek inú formu prevodu, či už bezplatnú alebo nie, a predaj, distribúciu a iné formy prevodu samy o sebe) okrem vlastnej domácej súkromnej spotreby

 

73.              Považuje sa podľa zákona 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti za prvovýrobu aj lov zveri?

·                     áno

 

74.              Ako sa prepravuje ulovená malá zver?

·                     malú srstnatú alebo pernatú zverinu možno prepravovať len vo vychladnutom stave a rozvešanú

 

75.              Ako sa prepravuje ulovená raticová zver?

·                     počas prepravy ulovenej zveri je potrebné vyvarovať sa nahromadeniu tiel zvierat na seba, ulovená zver sa musí nakladať, prepravovať a vykladať z dopravného prostriedku tak, aby sa zamedzilo zhoršovaniu jej organoleptických vlastností alebo iných ukazovateľov hygienickej bezchybnosti a nemohlo dôjsť ku kontaminácii chemickými alebo inými zdraviu škodlivými látkami

 

76.              Môže vzorka určená na KMO a trichinely zmrznúť?

·                     vzorky je potrebné uchovávať počas celej manipulácie s nimi pri 4 °C. a nesmú zamrznúť

 

77.              Akými spôsobmi sa môže dostať zverina ku končenému spotrebiteľovi?

·                     cez spracovateľský závod na zverinu (trh EU), dodávkou konečnému spotrebiteľovi cez miestne maloobchodné prevádzkarne ako malé množstvo zveriny (trh SR) alebo ako vlastná spotreba

 

78.              Čo musí urobiť vyškolená osoba s ulovenou zverou, u ktorej zistila pri vyšetrení po usmrtení abnormálne príznaky?

·                     vyškolená osoba musí o tejto skutočnosti informovať čo najskôr príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu

 

79.              Aké prostredie podporuje rast mikroorganizmov?

·                     väčšina baktérií potrebuje pre svoj rast neutrálne až mierne alkalické prostredie, teplotu v rozpätí 20 – 45 °C, kyslík, vodu

 

80.              Má vplyv na kvalitu mäsa stres zveri pred ulovením?

·                     áno, vzhľadom na spotrebované energetické zásoby nedochádza k optimálnemu vyzretiu masa , čím sa skracuje jeho trvanlivosť, zhoršujú organoleptické vlastnosti a údržnosť

 

81.              Čo urobíte ak zistíte zvýšený úhyn zveri v poľovnom revíri?

·                     informujem o tom okamžite príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu

 

82.              Aký odpad živočíšneho pôvodu môžete použiť na vnadenie zveri?

·                     časti zabitých zvierat, ktoré sú vhodné pre ľudskú spotrebu, ale nie sú určené na ľudskú spotrebu z komerčných dôvodov, alebo odmietnuté ako nevhodné pre ľudskú spotrebu ale nie sú postihnuté žiadnymi príznakmi chorôb prenosných na ľudí alebo zvieratá

 

83.              Čo spravíte s vývrhom u zveri bez abnormálnych príznakov?

·                     môže sa ponechať ako potrava pre predátorov v poľovnom revíri mimo verejných komunikácii

 

84.              Čo spravíte s vývrhom u zveri s abnormálnymi príznakmi a telom takejto zveri?

·                     musí sa neškodne odstrániť v kafilerickom zariadení v súlade so zákonom o veterinárnej starostlivosti a príslušných nariadení

 

85.              Aké nebezpečenstvo hrozí pri zbere lesných plodín v súvislosti s kladením trusu líšok?

·                     že sa nakazí vajíčkami niektorých druhov pásomníc, čím sa stane medzihostiteľom s vážnymi dôsledkami na vlastné zdravie

 

86.              Ako sa môže nakladať so zverinou, ktorú prehliadla vyškolená osoba a nezistili sa žiadne abnormálne príznaky a nebolo pozorované neobvyklé správanie pred usmrtením?

·                     môže byť uvedená na trh cez spracovateľský závod alebo miestnu maloobchodnú prevádzkareň

 

87.              Čo označuje pojem „epidemiologicky závažná činnosť“?

·                     taká pracovná činnosť, ktorou možno pri zanedbaní postupov správnej praxe spôsobiť vznik alebo šírenie prenosného ochorenia

 

88.              Produkty živočíšneho pôvodu, v ktorých sa zistilo prekročenie maximálnych limitov reziduí chemických látok, alebo nedodržanie najvyšších prípustných množstiev reziduí sú:

·                     nepožívateľné pre ľudí a musia sa vylúčiť z uvádzania na trh

 

89.              Ako sa musí nakladať so zverinou, u ktorej sa zistilo neobvyklé správanie pred usmrtením?

·                     vyškolená osoba musí o tejto skutočnosti informovať čo najskôr príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu

 

90.              Je možné zmrazovať zverinu z veľkej voľne žijúcej zveri určenú na uvádzanie na trh po prehliadke vnútorných orgánov, pred stiahnutím z kože?

·                     zmrazovanie zveriny do ukončenia prehliadky, ktorá sa vykoná po stiahnutí kože, je neprípustné

 

91.              Ako sa likvidujú po prehliadke mäsa pozmenené časti tela, ako aj pozmenené vnútornosti:

·                     musia sa neškodne odstrániť

 

92.              Prečo je potrebné čím skôr vyvrhnúť a odstrániť vnútornosti z ulovenej zveri?

·                     aby nedošlo k prieniku črevnej bakteriálnej mikroflóry do okolitých orgánov a svalov a došlo k rýchlejšiemu ochladeniu tela zveri

 

93.              Čo musí dodržiavať osoba, ktorá manipuluje so zverinou určenou na uvádzanie na trh?

·                     musí dodržiavať vysoký stupeň osobnej čistoty a nosiť vhodný, čistý odev a kde je to potrebné, ochranný odev

 

94.              Zverina s výrazným pohlavným („rujným) pachom je v zmysle platnej legislatívy:

·                     nevhodná na ľudský konzum

 

95.              Ulovená zverina sa musí nakladať, prepravovať a vykladať z dopravného prostriedku tak, aby:

·                     sa zamedzilo jej znečisteniu a zhoršeniu jej organoleptických vlastností

 

96.              Z hľadiska posudzovania zveriny si na kostre a kostiach všímame?

·                     tvar a celistvosť kostí, či k odchýlkam došlo z dôvodu mechanického poškodenia (napr. strelnou zbraňou), alebo nesprávnym vývojom a chorobným stavom

 

97.              Zdravé srde je uložené v osrdcovníku s:

·                     malým množstvom bezfarebnej čírej tekutiny

 

98.              Pľúca zdravého zvieraťa sú :

·                     sú elastické, svetloružové, s lesklým povrchom a ostrým okrajom

 

99.              Pečeň zdravého zvieraťa je:

·                     ak má ostré okraje, bez zmien a je na povrchu lesklá

 

100.          Ako dlho po ulovení možno dodávať konečnému spotrebiteľovi zver alebo zverinu z nej pokiaľ sa uvádza na trh v zmysle nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 352/2009 Z.z., ktorým sa stanovujú hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov živočíšneho pôvodu, mäsa z hydiny a domácich králikov, voľne žijúcej zveri a zveriny z nej

·                     do 7 dní

 

101.          Mäso zo zvierat s laboratórnym nálezom trichinel je:

·                     nepožívateľné

 

102.          Besnota (Rabies) – pôvodca je zaradený medzi:

·                     vírusy

 

103.          Myxomatóza (Myxomatosis cuniculorum) – ku nákaze sú vnímavé:

·                     králik divý a králik domáci

 

104.          Klasický mor ošípaných – KMO (Pestis suum europea) – pôvodca je zaradený medzi:

·                     vírusy

 

105.          Pseudomor hydiny (Morbus Newcastle) – pôvodca je zaradený medzi:

·                     vírusy

 

106.          Klasický mor hydiny (vtáčia chrípka) – pôvodca je zaradený medzi:

·                     vírusy

 

107.          Mramorová slezina bažantov – pôvodca je zaradený medzi:

·                     vírusy

 

108.          Pri klasickom more ošípaných u diviačej zveri sa môžu zisťovať infarkty:

·                     sleziny

 

109.          Fibropapilomatóza jelenovitých – ochorenie vyvolávajú:

·                     vírusy

 

110.          Vírusová hemoragická choroba králikov (RVHD) – prejavuje sa:

·                     krvácaniny na vnútorných orgánoch

 

111.          Syndróm nekrotizujúcej pečene zajacov (EBHS) – pôvodca je zaradený medzi:

·                     vírusy

 

112.          Choroba modrý jazyk (Blue tongue) - vyskytuje sa u:

·                     prežúvavcov

 

113.          Q-Horúčka (Coxiellosis) – pôvodca je zaradený medzi:

·                     baktérie

 

114.          Tuberkulóza (Tuberculosis) - pôvodca tuberkulózy sa zaraďuje medzi:

·                     baktérie

 

115.          Paratuberkulóza (Paratuberculosis) – chorobné zmeny sú najčastejšie zisťované na:

·                     črevnom trakte

 

116.          Brucelóza (Brucellosis) – chorobné zmeny sú najčastejšie zisťované na:

·                     reprodukčných orgánoch

 

117.          Chlamydióza vtákov (Chlamydiosis avium) – pôvodca je zaradený medzi:

·                     baktérie

 

118.          Tularémia (Tularaemia) – je ochorenie typické pre:

·                     zajaca poľného

 

119.          Týfus hydiny (Typhus avium) – pôvodca ochorenia je zaradený medzi:

·                     salmonely

 

120.          Cholera hydiny (Cholera avium) - pôvodca ochorenia je zaradený medzi:

·                     baktérie

 

121.          Pasteurelóza zajacov (Pasteurellosis) – pri akútnej forme sa zisťuje:

·                     sťažené dýchanie

 

122.          Botulizmus (Botulismus) – príčinou ochorenia sú toxíny:

·                     baktérií

 

123.          Sneť slezinová (Febris carbunculosa) – spóry pôvodcu prežívajú v pôde:

·                     niekoľko rokov

 

124.          Červienka (Rhusiopathia) – chorobné zmeny sú najčastejšie zisťované:

·                     na koži a vnútorných orgánoch

 

125.          Paratýfus hydiny (Parathypus avium) – zaradený je medzi:

·                     bakteriózy

 

126.          Spirochetóza králikov (Spirochaetosis cuniculi) – najčastejšie sa prenáša:

·                     kontaktom zvierat pri párení

 

127.          Aktinomykóza (Actinomycosis) – ide o ochorenie:

·                     bakteriálne

 

128.          Tetanus (Tetanus) – ochorenie vyvoláva:

·                     bakteriálny toxin

 

129.          Slepota kamzíkov (Ceratoconiunctivitis rupicapae) - patrí medzi ochorenia:

·                     doposiaľ s presne neurčeným pôvodom

 

130.          Kokcidióza - eimerióza (Eimeriosis) - patrí medzi ochorenia vyvolávané:

·                     parazitickými prvokmi

 

131.          Toxoplazmóza (Toxoplasmosis) – patrí medzi ochorenia vyvolávané:

·                     parazitmi

 

132.          Sarkosporidióza (Sarcosporidiosis) – definitívnym hostiteľom sarkosporídií sú:

·                     mäsožravce

 

133.          Fasciolóza (Fascioloisis) – patrí medzi:

·                     pečeňové parazitózy

 

134.          Fasciolóza a fascioloidóza - vo vývinovom cykle parazita sa uplatňujú:

·                     slimáky

 

135.          Fascioloidóza (Fascioloidosis) – parazit sa lokalizuje v:

·                     pečeni

 

136.          Motolica (cicavica) pečeňová – dosahuje veľkosť:

·                     2 - 3 mm

 

137.          Dikrocelióza (Dicrocoeliosis) - parazit sa lokalizuje v:

·                     pečeni, prevažne u zajacov

 

138.          Paramfistomóza (Paramphistomosis) – patrí medzi helmintózy:

·                     tráviaceho aparátu

 

139.          Echinokokózu (Echinococcosis) spôsobuje pásomnica s dĺžkou:

·                     nepresahujúcou 10 mm

 

140.          Alveokokóza (Alveococcosis) - pôvodca ochorenia pásomnica líščia parazituje:

·                     v tenkom čreve líšok

 

141.          Diktyokaulóza (Dictyocaulosis) - patrí medzi parazitózy:

·                     pľúc

 

142.          Metastrongylóza (Metastrongylosis) - metastrongyly (červy niťovitého tvaru) diviačej zveri patria medzi nematódy (hlístovce) :

·                     pľúc

 

143.          Trichinelóza (Trichinellosis) – miestom parazitácie dospelých trichinel (červov) je:

·                     tenké črevo

 

144.          Askarióza (Ascariosis) – pôvodca askariózy škrkavka (Ascaris suum) parazituje:

·                     v tráviacom trakte

 

145.          Svrab (prašivina) zvierat – pôvodca ochorenia patrí medzi:

·                     roztoče

 

146.          Nosohltanová strečkovitosť (Cefenemyióza) – k infekcii pri nosohltanovej strečkovitosti zveri dochádza:

·                     larvami strečkov

 

147.          Pri podkožnej strečkovitosti (Hypodermatóza) – vyvinuté strečky opúšťajú kuklu z povrchových vrstiev pôdy:

·                     asi po 5-6 týždňoch

 

148.          Mykotické choroby - medzi mykotické choroby nepatrí:

·                     Aktinomykóza

 

149.          Ektomykózy (Ektomycoses) - medzi najzávažnejšie ektomykózy patrí:

·                     trichofytóza

 

150.          Endomykózy (Endomycoses) – sú choroby vyvolávané:

·                     hubami (plesňami)

 

151.          Mykotoxikózy (Mycotoxicoses) - pôvodcom ochorenia sú:

·                     toxinogénne huby

 

152.          Choroby priónové – prejavom choroby je najmä postihnutie:

·                     nervového systému

 

153.          Parochniare – príčinou tvorby parochne u jeleňovitých sú najčastejšie:

·                     hormonálne poruchy

 

154.          Kryptorchizmus – súvisí s patolológiou reprodukčných orgánov:

·                     samcov

 

155.          Chorobu chronického chradnutia jelenovitých (CWD) – vyvolávajú:

·                     prióny (pomalé vírusy)

 

156.          Na fotografii znázornený odber vzorky u jeleňa (predĺžená miecha) je za účelom vyšetrenia ?

·                     na CWD (chronické chradnutie zveri)

 

157.          Na fotografii znázornený odber vzorky u diviačej zveri (mandla) je za účelom vyšetrenia ?

·                     na KMO

 

158.          Na fotografii znázornený odber vzorky u diviačej zveri (bránica) je za účelom vyšetrenia ?

·                     na trichinelózu

 

159.          Na fotografii znázornený dýchací otvor v koži jeleňovitých poukazuje na:

·                     podkožnú strečkovitosť

 

160.          Na fotografii znázornený nález lariev u srnčej zveri poukazuje na:

·                     na nosohltanovú stečkovitosť

 

161.          Na fotografii znázornený masívny nález červov vyňatých z tenkého čreva diviačej zveri poukazujú na podozrenie infekciou ?

·                     škrkavky

 

162.          Na fotografii znázornené nádorové zmeny na koži srnčej zveri poukazujú na:

·                     fibropapilomatózu

 

163.          Na fotografii znázornené nádorové zmeny na koži jelenej zveri poukazujú na:

·                     fibropapilomatózu

 

164.          Na fotografii znázornené zmeny na spodnej čeľusti srnca poukazujú na:

·                     aktinomykózu

 

165.          Na fotografii znázornené zmeny vo svalovine kačice divej (cysty) poukazujú na:

·                     sarkocystózu

 

166.          Na fotografii znázornený nález v pečeni jeleňovitých poukazujú na:

·                     fascioloidózu (motoličnatosť)

 

167.          Na fotografii znázornený parazitický červ v priedušnici vtákov poukazuje na:

·                     syngamózu

 

168.          Na fotografii znázornený nález červov v telovej dutine jelenej zveri poukazuje na:

·                     setariózu

 

169.          Na fotografii znázornené zmeny na pečeni diviačej zveri popisované ako „mliečne škvrny“ sú dôsledkom infekcie ?

·                     larvami škrkaviek

 

170.          Na fotografii znázornené krvácaniny v pľúcach králikov poukazujú na:

·                     mor králikov

 

171.          Na fotografii znázornené značné zväčšenie semeníkov u zajaca poukazuje na:

·                     brucelózu

 

172.          Na fotografii znázornené mnohonásobné zväčšenie sleziny u zajaca poukazuje:

·                     tularémiu

 

173.          Na fotografii znázornené perforácie na lebke tchora (lasicovitých) sú dôsledkom?

·                     cicavice nosnej

 

174.          Na fotografii znázornený nález na hlave a očiach králika poukazuje na:

·                     myxomatózu

 

175.          Na fotografii znázornené odoberanie vzorky z medzirebrového svalu u diviačej zveri môže byť za účelom (náhradnej vzorky na vyšetrenie)?:

·                     trichinelózy